PPC A/B tesztelés – Hogyan csináld?
Témakör: PPC

PPC A/B tesztelés – Hogyan csináld?

Mit nevezünk A/B tesztelésnek?

Az A/B tesztelés célja, hogy megtaláljuk két lehetséges verzió közül, hogy melyik az, amelyik jobb eredményeket hoz. Összehasonlíthatunk hirdetéseket, weboldalakat, vagy bármilyen más marketing eszközöket is. A folyamat lényege, hogy a két verziót szimultán futtatjuk, így láthatjuk, hogy melyik verzió arat nagyobb sikert.

Minden sikeres PPC kampány mögött az áll, hogy megtaláltuk a megfelelő üzenetet és a megfelelő közönséget, majd ennek a közönségnek a megfelelő ajánlattétellel és a megfelelő kreatívval tudtunk hirdetést futtatni. De hogy tudjuk kihozni a maximumot a kampányokból? Itt jön képbe az A/B tesztelés.

Hogyan vágj neki?

Ahhoz, hogy A/B tesztelni tudj, tisztában kell lenned az alapvető mutatókkal.

Miért fontos ez? 

Már a legelején meg kell határoznod, hogy mi lesz az, ami alapján értékelni tudod a tesztedet. Ne feledd, nincs olyan, hogy rossz mutató, csak olyan, ami nem illeszkedik a célodhoz.

Először állítsd fel a hipotézist, ami alapján elindulsz és az okot, amiért az A/B tesztet indítod:

  • A hirdetéseim CTR-je növekedni fog, ha single image ad helyett carousel típusú hirdetést futtatok, mert egységnyi költségen nagyobb forgalmat szeretnék a weboldalamra terelni.
  • A hirdetéseim ROAS-a növekedni fog, ha Maximize Conversions ajánlattételi stratégia helyett Target ROAS ajánlattételi stratégiát alkalmazok, mert nem a konverziók számát szeretném növelni, hanem a megtérülést.

Megvan a hipotézised és megvan az indok, amiért tesztelsz. Hogyan tovább?

Szerencsére a Facebook hirdetés kezelője és a Google Ads is rendelkezik egy-egy olyan toolal, amelyek könnyebbé teszik számodra a tesztelést.

Google Ads – A/B tesztelés

1.lépés: Hozz létre egy vázlatot a tesztelni kívánt kampányból:

Google Ads A/B tesztelés
Google Ads A/B tesztelés

2. lépés: Ebben a vázlatban végezd el az általad tesztelni kívánt változtatásokat, majd a Kampány kísérletek menüpontra kattintva válaszd ki az előbb készített vázlatot.

Google Ads A/B tesztelés
Google Ads A/B tesztelés

3.lépés: Válaszd ki, hogy meddig szeretnéd futtani a tesztet, és add meg a napi keretet, hogy milyen eloszlásban szeretnéd felosztani az eredeti és a teszt kampány között.

Google Ads A/B tesztelés
Google Ads A/B tesztelés

Már fut is a tesztünk, irány a Facebook!

Facebook Ads – A/B tesztelés

1. lépés: Válaszd ki a tesztelni kívánt opciót (ebben az esetben ez egy hirdetés), és az A/B teszt ikonra kattintva megjelennek a lehetőségek.

Facebook kampányok A/B tesztelése
Facebook kampányok A/B tesztelése

2. lépés: Az egyéni opcióra kattintva a rendszer duplikálja a kampányodat. Itt választhatsz előre a rendszer által meghatározott tesztelési opciókból, de az egyéni lehetőség esetén te adhatod meg, min szeretnél változtatni.

Facebook kampányok
Facebook kampányok A/B tesztelése

3. lépés: A következő menüpontban, azt választhatod ki, hogy meddig szeretnéd futtatni a kampányokat, és szeretnéd-e kizárni az A verzió közönségét a B verzió közönségéből, valamint azt is, hogy mi legyen az a mutató, ami alapján majd eldöntöd, melyik változat nyert.

Facebook kampányok
Facebook kampányok A/B tesztelése

4. lépés: Végezetül, már csak annyit kell tenned, hogy duplikálod a kampányt, elindítod a tesztet, és várod az eredményeket.

Ha úgy érzed, inkább profik kezébe adnád hirdetéseid kezelését, keress bennünket bizalommal!

TARTALOMJEGYZÉK