Amit a TikTok hirdetéskezelésről tudni érdemes

Amit a TikTok hirdetéskezelésről tudni érdemes

Mi az a TikTok hirdetéskezelés?

A TikTok hirdetéskezeléssel megvalósíthatjuk, hogy hirdetéseink megjelenjenek a TikTok felhasználóknak. Ezek a népszerűsített tartalmak, amelyeket egy márka vagy egy alkotó fizet a meghatározott célközönségnek való megmutatásért. A TikTokon megjelenő hirdetések a közösségi média marketing egyik formája, amely arra törekszik, hogy felhívja a figyelmet a hirdetőre vagy eladjon egy adott terméket vagy szolgáltatást.

Miért hirdess a Tiktokon?

Annak ellenére, hogy a TikTok mennyire népszerűvé vált mint külföldön, mint Magyarországon, sok hirdető bizonytalan abban, hogy márkájukat reklámozza-e ezen a platformon. A tétovázás általában három általános feltevésből ered:

 • Minden TikTok felhasználó Z generációs.
 • Vállalkozásomnak nincs helye a TikTokon.
 • A TikTok csak egy másik közösségi média platform.

Az igazság az, hogy a TikTok valójában egy kiváló hirdetési platform. Ezért ebben a bejegyzésben bemutatásra kerül három szuper erős indokot, amely alátámasztja, hogy miért kezdjél el azonnal hirdetni a TikTokon.

TikTok hirdetésekkel számos közönsége elérhető

A TikTokon való tartalomkészítők többsége valóban a Z generációhoz tartozik, azonban fontos megjegyezni, hogy a TikTok felhasználói közötti korosztályi eloszlás sokkal változatosabb, mint amit általában feltételeznek. Bár a 16 és 24 év közötti korosztály képviseli a felhasználók 41%-át, a maradék 59%-ban az idősebb generáció használja az alkalmazást.

Ez azt jelenti, hogy a TikTok platformja a különböző korcsoportok felhasználóit is magában foglalja, és nem csak a fiatalabb generációra korlátozódik. Ez komoly lehetőségeket teremt a márkák számára, hogy elérjék a szélesebb célcsoportokat és célzottan kommunikáljanak velük a TikTokon keresztül.

Kép forrása: https://sproutsocial.com/insights/what-is-tiktok

TikTok hirdetéskezelés egyszerű és megfizethető

Számos márka, különösen a kisvállalkozások, kétkednek abban, hogy megéri-e az idő és a pénz a TikTokon való hirdetésre, mivel úgy gondolják, hogy nehéz kampányokat létrehozni, hiteles és lebilincselő videó tartalmat előállítani, valamint újabb platform adatait követni. Azonban a valóságban a TikTok hirdetéskezelés nem olyan nehéz, mint gondolnák. A hirdetési költség nagyjából 100-150 forint körül mozognak ezer megtekintésre vetítve (CPM).

A platformon való hirdetések hatékonysága könnyen nyomon követhető az elérési, interakciós és konverziós mutatók alapján.

A TikTok sokoldalú hirdetési formátumai megkönnyítik az elköteleződést

TikTok hírcsatornán belüli hirdetések

A TikTok hirdetéskezelés esetén a szervezés három szintjét különböztetjük meg:

 • TikTok-hirdetés: Egyetlen hirdetés (általában egy terméket vagy szolgáltatást népszerűsítő videó, vagy egy speciális TikTok-ajánlat formájában).
 • TikTok hirdetéscsoport: TikTok hirdetések gyűjteménye.
 • TikTok kampány: TikTok hirdetéscsoportok gyűjteménye.

TikTok hirdetési típusok

A TikTok hirdetéskezelés során számos hirdetési típussal találkozunk. A hírfolyamon belüli hirdetések a TikTokon olyan hirdetések, amelyeket saját magunk hozhatunk létre a TikTok Ads Manager felületén.

TikTok videóhirdetések

Ez a TikTok hirdetés egyik leggyakoribb formája. A videóhirdetéseket márkák vagy alkotók készítik, és a TikTok Ads Manager fiókon keresztül teszik közzé.

A videós hirdetések úgy néznek ki, mint a hagyományos TikTok videók, de a videó hirdetéssel való bármilyen interakció nyitóoldalhoz vagy alkalmazástelepítéshez vezet – más szóval a TikTok – videó hirdetések közvetlenül a hirdetett tartalomhoz kapcsolódnak.

Spark Ads

A Spark Ads abban különbözik a szokásos videohirdetésektől, hogy növelik bármely felhasználó TikTok-fiókjából származó organikus tartalmat. A többi TikTok-hoz hasonlóan megjelennek a profilban, és nem tűnnek el, ha már nem fizetünk a reklámozásért.

TikTok képes hirdetések

A képes hirdetések olyan állóképek, amelyek márka- vagy alkalmazásnevet és hirdetésszöveget tartalmaznak. Csak a Global App Bundle és a Pangle Placements szolgáltatáson keresztül érhetők el (amelyek jelenleg még nem érhetők el világszerte).

Lejátszható hirdetések

A TikTokon lejátszható hirdetések egyszerű, minijátékként működnek, és nagyszerűek az elköteleződéshez. (A funkció csak bizonyos országokban érhető el)

Shopping-hirdetések

2023 tavaszától a TikTok fokozatosan megszünteti a „dinamikus kirakathirdetéseket” és a „gyűjteményhirdetéseket”, és beépíti a fő funkcióit a videós Shopping-hirdetésekbe, amelyek jelenleg tesztelési fázisban vannak, és csak kiválasztott hirdetők számára érhetők el.

Körhinta (Carusel) hirdetések

A carusel hirdetések csak a TikTok hírfolyam-alkalmazássorozatában, a BuzzVideoban érhetők el. A hirdetők legfeljebb 10 képet tehetnek fel egy hirdetésben.

Pangle hirdetések

Ezek a TikTok Audience Networkön keresztül elhelyezett hirdetések.

A kezelt márkák számára elérhető TikTok hirdetésformátumok

A felügyelt márkák azok, amelyek a TikTok értékesítési képviselőjével működnek együtt. További hirdetésformátumokhoz is hozzáférnek, többek között:

Topview hirdetések

A TikTok Topview hirdetések a platform egyik kiemelkedő hirdetési formátuma. Ez a formátum lehetővé teszi a hirdetők számára, hogy azonnal az első videóként megjelenjenek a felhasználók hírfolyamában, amikor azok megnyitják a TikTok alkalmazást.

A Topview hirdetések nagyobb figyelmet kapnak, mivel az első videóként jelennek meg, és teljes képernyőn történik a megjelenésük. Ez az elhelyezés különösen hatékony, mert az első benyomások megragadják a felhasználók figyelmét, és lehetőséget teremtenek a márkák számára, hogy erős és vonzó üzenetet közvetítsenek.

Ezen kívül, a Topview hirdetések a TikTok felhasználók figyelmét azért vonzzák, mert azokat általában nem lehet átugrani vagy bezárni, így nagyobb esély van arra, hogy a felhasználók megtekintsék a hirdetést teljes egészében.

Ezek a hirdetések lehetnek statikus vagy dinamikus megjelenítések, amelyek erős vizuális hatást keltve közvetítik a márkák üzenetét. A Topview hirdetések lehetőséget nyújtanak a márkáknak, hogy nagyszabású és figyelemfelkeltő kampányokat indítsanak, és azonnali hatást érjenek el a TikTok közösségében.

Fontos megjegyezni, hogy a Topview hirdetések általában magasabb költséggel járnak, mivel ezek a kiemelt helyek a TikTok platformon. Azonban az eredmények és az elérhetőség alapján ezek a hirdetések hatékony eszközök lehetnek a márkák számára a nagyobb láthatóság és a célközönség elérése érdekében a TikTokon.

Brand Takeover hirdetések

Hasonlóan a TopView-hoz, ez egy teljes képernyős statikus vagy dinamikus megjelenítés,ami erős vizuális hatást kelt. Hasonlóak, mint a nem átugorható Youtube hirdetések. Hasonlóan a TopView-hoz, a hirdetés akkor jelenik meg, amikor egy felhasználó megnyitja a TikTokot, de lehetőség nincs a lájkolásra vagy kommentelésre. Azonban az erős vizuális megjelenés és a felhasználók figyelmének megragadása révén nagy hatással lehetnek a márkák üzenetének átadására és emlékezetessé tételére.

In-Feed hirdetések

A TikTok In-Feed hirdetés olyan hirdetési formátum, amely a TikTok felhasználók hírfolyamában, azaz a “For You Page” (FYP) oldalon jelenik meg. Ez a hirdetési forma lehetővé teszi a márkák számára, hogy tartalmukat organikusan beépítsék a felhasználók által böngészett videók közé.

Az In-Feed hirdetés egy teljes képernyős videó, amely megjelenik a felhasználók hírfolyamában, mint bármely más TikTok videó. Azonban ezek a hirdetések általában megkülönböztethetően jelölve vannak, például címkével vagy logóval ellátva, hogy felhívják a felhasználók figyelmét arra, hogy ez egy hirdetés.

Az In-Feed hirdetések lehetővé teszik a felhasználóknak, hogy interakcióba lépjenek, lájkolják, kommenteljék, megosszák vagy kövessék a hirdetőt. Ezáltal a márkák lehetőséget kapnak arra, hogy közvetlenül kapcsolatba lépjenek a célközönséggel, erősítve a márkahűséget és a felhasználók elköteleződését.

Az In-Feed hirdetések nagyszerű lehetőséget kínálnak a márkáknak a tartalom hatékony elérése és megjelenítése szempontjából a TikTokon, hiszen a felhasználók aktívan böngészik a hírfolyamot és fogyasztják a videókat. Ez a formátum lehetővé teszi a márkák számára, hogy kreatív és vonzó videó tartalmakat hozzanak létre, amelyek magával ragadják a felhasználók figyelmét és erős kapcsolatot teremtenek a márkával.

Hirdetés a TikTokon lépésről lépésre

Tiktok hirdetéskezeléshez szükséges képarányok

Képarány: 9:16, 1:1 vagy 16:9 (9:16 néz ki a legjobban!)

Minimális felbontás: 540x960px, 640x640px vagy 960x540px.

Videofájl típusa: .mp4, .mov, .mpeg, .3gp vagy .avi

Videó hossza: 5-60 másodperc (a legjobb eredmény érdekében a TikTok 9-15 másodpercet javasol)

Videó fájl mérete: maximum 500 MB

TikTok hirdetéskezelés mennyibe is kerül?

A rövid válasz? Amennyit csak szeretnénk. A TikTok aukciós és ajánlattételi modellt használ a hirdetések esetében. Ez azt jelenti, hogy mi dönthetjük el, mennyit szeretnénk fizetni kattintásokért vagy megtekintésekért.

Azonban a Tiktok megszab egy alap hirdetési költséget, mind a kampányokra, mind a hirdetéscsoportokra.

A minimális kampányszintű költségkeret jelenleg napi 50 USD, ami azt jelenti, hogy kampánya minden futó napjára legalább 50 USD-t kell elköltenie.

A minimális hirdetéscsoport-szintű költségkeret napi 20 USD, ami azt jelenti, hogy minden olyan napra, amikor a hirdetéscsoport fut, legalább 20 USD-t fog elkölteni.

TikTok ajánlattételi módszerek

TikTok különböző ajánlattételi módszereket kínál a hirdetőknek annak érdekében, hogy hatékonyan kezeljék és optimalizálják a hirdetési kampányaikat. Néhány közülük a következő:

CPM (Cost Per Mille): Ez az ajánlattételi módszer az adott ezer megjelenítésre vonatkozik. A hirdetők meghatározzák, hogy mennyit kívánnak fizetni ezer megjelenítésért, és a TikTok az ajánlatok alapján megjeleníti a hirdetést.

CPV (Cost Per View): Ez a módszer az adott videó megtekintésére vonatkozik. A hirdetők meghatározzák, hogy mennyit kívánnak fizetni egy videó teljes megtekintéséért, és a TikTok az ajánlatok alapján megjeleníti a hirdetést.

CPC (Cost Per Click): Ez a módszer az adott kattintásra vonatkozik. A hirdetők meghatározzák, hogy mennyit kívánnak fizetni egy kattintásért, és a TikTok az ajánlatok alapján megjeleníti a hirdetést. Ez az ajánlattételi módszer különösen akkor hasznos, ha a hirdetők konkrét cselekvésre (pl. látogatás a weboldalon) szeretnének ösztönözni.

TikTok hirdetéskezelés ajánlattételi stratégiái

Ha marketing stratégiát készítünk érdemes részéletesen átgondolni céljainkat, hiszen terv nélkül a vállalkozás félkarú óriás. TikTok esetén két ajánlattételi stratégia közül választhatunk:

Legalacsonyabb költség

Ha a legalacsonyabb költségű ajánlattételi stratégiát használjuk, akkor nem adunk meg konkrét ajánlatot műveletenként, hanem csak a kampány teljes költségkeretét. A TikTok automatikusan maximalizálja a hirdetésében elért konverziók számát.

Költségkorlát vagy ajánlatkorlát

Ez a stratégia magában foglalja egy konkrét ajánlati ár beállítását az optimalizálási célhoz. 

TikTok hirdetési kampány létrehozása

A TikTok hirdetéskezelés során a TikTok hirdetési kampány létrehozásához és első hirdetésének beállításához meg kell nyitni a TikTok Ads Manager oldalt és meg kell győződnünk meg arról, hogy TikTok for Business-fiókot használ.

 1. Kampány Létrehozása

TikTok Hirdetéskezelő megnyitása után a Kampány gombra (felső menü), majd a létrehozás gombra kell kattintanunk.

Amikor először hozzuk létre egy kampányunkat, a Hirdetéskezelő lehetőséget ad az Egyszerűsített vagy az Egyéni módra való belépésre. Az Egyszerűsített mód egy gyorsabb hirdetés létrehozási módszer (a Hirdetéskezelő szerint kevesebb mint 5 perc alatt készíthet hirdetést), az Egyéni pedig bonyolultabb konfigurációk beállítását teszi lehetővé.

Ebben a példában az Egyéni beállítást használjuk, de az utasítások mindkét lehetőséghez hasonlóak.

 1. Kampánycél kiválasztása

A marketingcélok elérésének megkönnyítése érdekében a TikTok a hirdetéskészítési folyamat legelején kiválasztunk egy célt.

A TikTok Ad Manager háromféle céllal rendelkezik: “Tudatosság” (annak biztosítása, hogy az emberek ismerjék a márkáját vagy termékét), “Figyelembevétel” (amikor a potenciális vevő értelmesen kapcsolatba kerül a márkával vagy termékével) és “Konverzió” (a termék tényleges megvásárlása).

 1. A kampány elnevezés

Ezután nevezzük el kampányt, és nyilatkozzunk arról, hogy beleférünk-e valamilyen speciális hirdetési kategóriába (lakás, foglalkoztatás vagy hitel – ez a nyilatkozat a diszkriminatív célzás megakadályozását szolgálja).

Továbbá azt is megadható, hogy a TikTok optimalizálja-e a kampány költségkeretét (ez a kampányban szereplő összes hirdetéscsoportra egy költségkeret-optimalizálási készletet alkalmaz).

Ezen az oldalon az utolsó helyen található a kampány költségkerete: ez lehetővé teszi, hogy fix költségkeretet állítsunk be a teljes kampányra – tehát az összes hirdetéscsoportra és minden olyan hirdetésre, amely belefér ezekbe a hirdetéscsoportokba. A hirdetéscsoportokhoz és a hirdetésekhez külön-külön is beállíthatunk költségkeretet.

 1. Hirdetéscsoport létrehozása

Nevezzük el hirdetéscsoportokat, és módosítsuk az interakciós beállításokat. Ha a Speciális beállítások elemre kattintunk az Elhelyezés alatt, akkor azt is kiválaszthatjuk, hogy a felhasználók hozzászólhatnak-e, letölthetik-e és megoszthatják-e videohirdetéseinket vagy sem.

 1. Hirdetéscsoport célzásának meghatározása

A Tiktok hirdetéskezelés következő lépésénél válasszuk ki a hirdetés célközönségét. Kiválasztható olyan demográfiai adatok, mint a hely, a nem, a korcsoport és a nyelv, valamint a legfejlettebb célok, például a közönség, az érdeklődési kört és a viselkedés, valamint a használt eszköz.

 1. Tartalomkizárások meghatározása

Általában ez a beállítás határozza meg, hogy a TikTok hirdetésűnk inkább csak felnőtteknek szóljon-e. (Felnőtt tartalom a hirdetésben)

 1. A hirdetéscsoport költségkeretének és ütemezésének beállítása

A következő beállítandó paraméter a költségvetés és az ütemezés. A napi költségkeret az a maximális pénzösszeg, amelyet egy napon belül erre a hirdetéscsoportra költhet.

Állítsuk be, hogy mennyi ideig fusson a hirdetésünk, és hogy a hirdetés a nap minden szakában vagy a nap meghatározott időszakában fusson.

 1. Az ajánlattétel és az optimalizálás beállítása

A TikTok hirdetéskezelés elengedhetetlen lépése a megfelelő ajánlattétel megadása és az optimalizálás beállítása. A TikTokon új hirdetéscsoport létrehozásának folyamatának utolsó lépése az ajánlattétel és az optimalizálás, amely lehetővé teszi, hogy eldöntsük, mennyit kell fizetnünk mutatónként.

Ebben az esetben, mivel a videómegtekintéseket választottuk célként, a mutató a CPV: fókuszált megtekintésenkénti költség. A „ Fókuszált nézet ” azt jelenti, hogy a felhasználó vagy hat másodpercig nézi a videót, vagy az első hat másodpercben bekapcsolódik a videóba.

A legalacsonyabb költségű ajánlattételi stratégia használatához hagyjuk üresen az ajánlatvezérlő részt.

A speciális beállítások szerkesztésével is módosíthatjuk, hogy hirdetésünk normál vagy gyorsított formában jelenjen meg. A „gyorsított” azt jelenti, hogy a platform a lehető leggyorsabban megpróbálja elérni a célokat.

 1. Hirdetés feladása

Itt tölthető fel a tartalom, írható egy felirat, és kiválasztható a személyazonosság.

Ezután állítsuk be a céloldalt a márkánk webhelyére (vagy a reklámozott termék vagy szolgáltatás céloldalára), vagy használjuk az Instant oldalakat az alkalmazáson belüli oldalra mutató hivatkozáshoz. Adott esetben jogi nyilatkozatot is hozzáadható.

 1. Követés meghatározása

Ez a lépés nem kötelező, azonban, ha szeretnénk, nyomon követheti az eseményeket webhelyén, alkalmazásában vagy harmadik felek webhelyein a beállítása erősen ajánlott. Ezen számok segítenek alátámasztani a későbbiekben a hirdetésünk sikerét. Ha a maximumot szeretnéd kihozni a TikTok hirdetéskezelés kapcsán ne hagyd ki ez a lépést!

 1. Hirdetés feladása

A Küldés gombra kattintva elküldjük a  hirdetésünket a TikTok számára ellenőrzésre. A platform szerint a legtöbb beküldött hirdetést körülbelül 24 órán belül felülvizsgálják.

Neked mire van szükséged?

Neked mire van szükséged?

Szervezd ki vállalkozásod online hirdetését, és növeld bevételed