Google Cégem, Facebook Business, Search Console – Eszközök, amiket  használnod kell

Google Cégem, Facebook Business, Search Console – Eszközök, amiket használnod kell

Ha az online térben jelen akarsz lenni és úgy érzed te már mindent megtettél, akkor előtte olvasd el ezt a posztot is. Ha a végén is így érzed, akkor tényleg jó úton jársz, ha nem, akkor pedig tudni fogod mit kell még megtenned.

Korábbi posztjainkban már írtunk a Google Analyticsről, a Facebook Pixelről, említettük a SEO-t és PPC-t. Van még pár eszköz, illetve beállítani való, ami kötelező kör, ha sikeres akarsz lenni.

Google Cégem, Google MyBusiness

Első sorban fizikai üzlettel, bolttal rendelkező vállalkozások számára kötelező, de egy webshop esetén is szükséges használnod a Google Cégem (Google MyBusiness) szolgáltatást. Amikor rákeresel egy cég nevére vagy egy üzletre, márkanévre, akkor a Google keresőjében, a találati lista mellett jobb oldalt a cég Google Cégem profil boxa jelenik meg:

Google Cégem (Google MyBusiness) profil a találati listában
Google Cégem (Google MyBusiness) profil a találati listában

Ha egy általánosabb témára keresel, akkor pedig a térkép találatok közötti megjelenést is a Google Cégem regisztrációnak köszönheted. Nézzünk erre is egy példát:

"olasz étterem" kulcsszóra találatok a térképes listában
“olasz étterem” kulcsszóra találatok a térképes listában

A regisztrációhoz látogass el a https://www.google.hu/business/ címre, teljesen ingyenes és egyszerű a regisztráció. A Google elvárja, hogy igazold a vállalkozás és a megadott cím valóban hozzád tartozik. A klasszikus verzió, amikor a megadott címre egy postai levelet küld a Google és a benne található azonosítószámmal tudod igazolni és véglegesíteni a regisztrációd. Egyes esetekben a Google Analytics és/vagy Search Console adataid segítségével hitelesíted a regisztrációt. Bővebben itt olvashatsz a regisztrációról és az igazolásról

A Google Cégem profil alapján megtalálható leszel a térképen, könnyedén elérhető a nyitvatartásod és a kapcsolati adataid, de ez nem minden! A látogatók véleményeket írhatnak és ez egy remek funkció! Kérd a vevőidet, ügyfeleidet, hogy írjanak rólad pozitív véleményt. Ezzel a leendő vásárlóid is találkozhatnak és jobban fognak benned bízni.

Ne ijedj meg a negatív kritikától, a legjobb cégekkel is előfordul, viszont irányítsd te a folyamatot! Ha ügyfeleidet minden esetben kéred, hogy értékeljnek (például egy vásárlás utáni emailben), akkor tele leszel öt csillagos értékelésekkel.

Facebook Business Manager

Ha a Facebookot üzleti célokra is használod, akkor mindenképp jó, ha rendelkezel Facebook Business Manager (Vállalkozáskezelő) fiókkal. Erről a felületről egyszerűbben és áttekinthetőbben kezelheted az oldalaidat, a hirdetési fiókot, a pixelt, katalógusokat. Innen tudsz hozzáférést adni más személynek vagy ügynökségi partnernek és jogosultsági szinteket is beállíthatsz.

A regisztráció néhány kattintásból áll és a korábban létrehozott elemeidet (oldalak, hirdetési fiókok, stb.) néhány kattintással átemelheted, nincs miért aggódnod!

Google Search Console

A keresőoptimalizálás (SEO) legelemibb eszköze. Ezen a felületen kaphatsz információ arról, hogy a Google keresője mit lát a weboldaladból. Megtudhatod milyen kulcsszavakra jelentél meg, azokat hányszor kattintották és átlagosan hanyadik helyen jelentél meg. Izgalmasan hangzik? Az is.

Google Search Console
Google Search Console

Regisztrálnod a https://search.google.com/search-console címen lehet és a regisztrációt követően igazolnod kell az oldalad tulajdonjogát. Erre több lehetőséged van, ezekről ide kattintva olvashatsz.

Neked mire van szükséged?

Neked mire van szükséged?

Szervezd ki vállalkozásod online hirdetését, és növeld bevételed