Performance Max (Pmax) – Használd ki a Google hirdetés felületeit egyetlen kampánnyal
Témakör: PPC

Performance Max (Pmax) – Használd ki a Google hirdetés felületeit egyetlen kampánnyal

…és találd meg a felhasználókat akkor, amikor a legnagyobb eséllyel konvertálnak.

A Google Ads működése összetett dolog, de ez a kampánytípus sokat segít, hogy viszonylag kis energia befeketetéssel nagy eredményt érhess el.

A Google hirdetés új Performance Max kampánya

Nem rég tettük közzé a Google Ads kulcsszavakat érintő változtatással kapcsolatos írásunkat, most ismét nagyobb újdonságokról hozunk átfogó cikket.

A Google 2021 novemberében egy új kampány típust vezetett be, amelynél az irányítást teljes mértékben az algoritmus veszi át. A Google egyre jobban szeretné elérni, hogy automatizált, gépi vezérelt kampányok legyenek előtérben és a hirdetőket is szeretnék a manuális megoldások helyett, ebbe az irányba terelni. 

Az első ilyen kampány típus a Performance Max.

A Perfomance Max (később: PMax) kampánytípus legfőbb tulajdonsága, hogy a Google teljes inventory-ján megjelenítheti a hirdetéseidet. Tulajdonképpen így egyetlen kampány létrehozásával kihasználható a Google összes felülete. Ezek a felületek a YouTube, Display, Search, Discover, Gmail és Maps.

A Google hirdetés új Performance Max kampánya
képforrás: google.blog

A PMax Google hirdetés kampányok célja, hogy a konverziók számát maximalizálják. A hirdetések megjelenéseit és a hirdetési rendszerek felületét úgy optimalizálja a rendszer, hogy a lehető legtöbb konverziós eredményt érje el. Lényegében nekünk csak a konverziót kell megadnunk, ami lehet:

 1. Online eladás
 2. Lead generálás
 3. Bolti látogatások növelése

A Google új kampánytípusa ezek után teljesen szabad kezet kap abban, hogy kinek, mikor, hol és milyen formában tegye láthatóvá a hirdetésünket.

Google hirdetés elkezdése: Performance Max kampány létrehozása

A létrehozásnál is jóval kevesebb dolgot kell elvégeznünk, elegendő beállítani a konverziókövetést, iránymutatásként megadni a közönségeket és a Marchant Centerben megtalálható termék feed-et. A kreatív tartalmak (képek, szövegek, videók) feltöltése után pedig beállítani a céljainkhoz leginkább igazodó ajánlattételi stratégiát. 

Így érhetjük el, hogy a PMax kampány a lehető legjobb eredményeket érje el számunkra.

Mire lesz szükséged, hogy Perforamce Max kampányt indíthass?

Konverziómérés beállítása Google Ads konverziós kóddal történik, vagy GA4-es konverzió importálással. A korábbi Google Analyticsből importált konverziókat nem fogja elfogadni a rendszer a Performance Max kampányok indításakor.

 Szükséges Kreatívok:

 • Megadhatunk 15 képet (1080×1080-as és 1200×608-as méretekben)
 • 5 darab videót (javasolt a 4:3-as, 1,91:1-es és 9:16-os képarány)
 • 5 leírás (ebből egy 60 karakter, 4 darab pedig 90 karakter hosszúságú lehet)
 • 5 fejléc (30 karakter hosszúsággal)
 • 5 darab hosszúfejléc (90 karakter hosszúsággal, !-et nem tartalmazhat a szöveg)
 • Webshopok esetében Shopping feed

Célközönségek a Google hirdetésben

Ha van egy általunk relevánsnak ítélt célközönségünk, akkor azt betudjuk osztani a kampányokhoz, ami azt jelenti, hogy célozhatunk kulcsszavak alapján készült célközönségekre és weboldalak alapján is. Használhatunk általunk gyűjtött listákat mint például email cím listákat vagy remarketing listákat, valamint a Google által biztosított közönségek is rendelkezésünkre állnak (in-market segments, Life events, Detailed demographics, Affinity segments)

A legjobb ha a kulcsszavak illetve weboldalak alapján kialakított célközönséget és az általunk gyűjtött email cím listákat, remarketing listákat adjuk meg.

Ez nem azt jelenti azonban, hogy a Google csak ezeket a listákat fogja alkalmazni a célzásnál. A rendszer a hirdetések megjelenítését a kiterjesztheti más listákra is, ha úgy érzékeli az algoritmus, hogy nagyobb eséllyel lesz belőle konverzió.

A PMax Google hirdetés előnyei

 • Amiben minden PPC menedzser egyetért, hogy a PMax kampányok időhatékonyak. Rengeteg időt megspórolnak és jóval könnyebb ezeket a kampányokat kezelni, mint eddig bármikor.
 • Az algoritmus segít, hogy a hirdetéseink tökéletesek legyenek, akár még automatikusan is létrehozhat különböző elemeket a jobb eredmény elérése érdekében.
 • A Google mesterséges intelligenciája folyamatosan teszteli a kreatívokat és a legjobbat fogja megjeleníteni pontosan akkor és ott, ahol úgy gondolja, hogy konverziót érhet el.

A PMax Google hirdetés hátrányai

 • Mivel mindent az algoritmus irányít, ezért kevés optimalizálási lehetőségünk van, tehát nincs kontrollunk a kampány felett.
 • Kisebb fiókokban sokkal tovább tart a tanulási szakasz, hiszen nagyon sok adatra van szüksége az algoritmusnak.
 • A teszteléshez jóval nagyon büdzsére van szükség, mint más hirdetéstípusoknál, kevés hirdetési költséggel nem fog jó eredményeket hozni.

Vigyázni kell azonban, mert a Performace Max típusú kampányok a Shopping és a search kampányainknál is nagyobb prioritást kaptak, így elképzelhető, hogy a Shopping kampányaink, amelyekben ugyanazt a termékeket hirdetjük, mint a Performace max kapányukban 0 megjelenést fog generálni. 

Keresési hirdetések esetében, csak a pontos egyezéssel felvett kulcsszavaink, amelyek megjelenésénél nem élvez elsőbbséget a Performace max kampány.

Kampányaid elindítása után akár naponta ellenőrizd az elindított hirdetéseidet!

Ha úgy érzed, szívesebben bíznád profikra hirdetéseid kezelését, keress bennünket bizalommal!

TARTALOMJEGYZÉK